Saklıkent’te Teleferik Kurtarma Tatbikatı Gerçeği Aratmadı
Saklıkent’te Teleferik Kurtarma Tatbikatı Gerçeği Aratmadı
İçeriği Görüntüle

Hepimiz "Türk kahvesi" diyoruz ama kahve çekirdeğimizin tamamını maalesef yurt dışından alıyoruz. İşte Kumluca'daki girişim, tam da bunu değiştirmeyi hedefliyor.

Kahve Fidanları Serada

Kumluca MYO'nun, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KUTSO) desteğiyle kurulan tropikal meyve serasında, deneme amaçlı olarak 6 adet Arabica türü kahve fidanı dikildi. Bu etkinliğe MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Coşgun başta olmak üzere, Ticaret Odası, Borsa ve Ziraat Odası başkanları ile öğrenciler katıldı.

Neden Kumluca?

MYO Öğretim Üyesi Dr. Lokman Altınkaya, kahvenin tropikal bir bitki olduğunu ve yaklaşık 18 derecenin üzerindeki sıcaklıkta yetiştiğini belirterek, Kumluca ve çevresinin ikliminin bu iş için çok uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

Dr. Altınkaya'nın en büyük hayali ise şu: "İki yıl boyunca bitkinin buraya alışıp alışmayacağını takip edeceğiz. Eğer başarılı olursak, kahvenin adı gibi üretimiyle de Türk kahvesi olmasını istiyoruz. Adaptasyon başarılı olursa, kahve çeşidimizin ismini de belirleyeceğiz!"

Daha Önce Neler Başardılar?

Okul Müdürü Doç. Dr. Ahmet Coşgun ise kahve denemesi konusunda çok umutlu. Daha önce yaptıkları çalışmalarla bölgeye birçok tropikal meyveyi başarıyla adapte ettiklerini anlattı:

"Ejder (pitaya) meyvesi, ananas, guava gibi meyveleri başarıyla yetiştirdik. Şu ana kadar seramızda 20 türde 41 çeşit meyve denedik. Başarılı olanları çiftçilerimizle paylaşıyoruz. İnşallah, kahveden de çok olumlu sonuçlar alacağız."

Dünya Bunu Konuşacak! Türk Kahvesi Artık Sadece Adıyla Değil, Üretimiyle De Türk! 1

Kaynak: İHA