Tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve “gastronomi şehri” unvanıyla tanınan Hatay’da, yöreye özgü 7 ürün daha coğrafi işaret alarak tescillendi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Ali Nazik, Antakya Ekmek Oruğu, Ispanaklı Börek, Zeytin Salatası, Halavet Kebabı, Sakal Kaldıran Tatlısı ve Hatay Sarısı İpeği ile birlikte Hatay’ın tescilli ürün sayısı 57’ye yükseldi. Deprem sonrası başlatılan ihya sürecinde kültürel mirasın korunmasına da öncelik verilirken, Valilik koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla hedef 135 tescilli ürüne ulaşmak.

Hatay Mutfağına 7 Yeni Tescil Daha

Hatay mutfağının eşsiz tatları bir kez daha resmiyet kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu, Hatay’a özgü 6 lezzet ve 1 geleneksel ürüne daha coğrafi işaret verdi. Yeni tescillenen ürünler arasında Ali Nazik, Antakya Ekmek Oruğu, Ispanaklı Börek, Zeytin Salatası, Halavet Kebabı, Sakal Kaldıran Tatlısı ve Hatay Sarısı İpeği yer aldı. Tescil belgeleri, Antakya Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen bir programla tanıtıldı.

BAE’de mahkum edilen genç kaptanın annesi umutla bekliyor: “Sesine hasret kaldım”
BAE’de mahkum edilen genç kaptanın annesi umutla bekliyor: “Sesine hasret kaldım”
İçeriği Görüntüle

Tescilli Ürün Sayısı 25’ten 57’ye Çıktı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat depremlerinden önce 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısının Valilik öncülüğünde yürütülen çalışmalarla 57’ye yükseldiğini belirtti. Masatlı, “600’den fazla yöresel yemeğimiz var. Amacımız bu kültürel mirası belgeleyip gelecek kuşaklara aktarmak. Yıl sonunda bu sayıyı 135’e ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Vali Masatlı ayrıca, sadece tescille kalınmadığını, ürünlerin ulusal ve uluslararası tanınırlığı için de çalışmalara başlandığını vurguladı.

Hedef: Türkiye’nin Tescil Lideri Olmak

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, yapılan bu çalışmaların şehrin yeniden ayağa kalkmasında kültürel değerlerin rolünü gösterdiğini belirtti. “Gastronomi ve kültürle birlikte Hatay’ı yeniden ayağa kaldırıyoruz” diyen Öntürk, Hatay’ın tescil sayısını artırarak Türkiye genelinde zirveye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hatay Sarısı İpeği ve Ekmek Oruğu gibi ürünlerin geçmişten günümüze önemli kültürel taşıyıcılar olduğunu hatırlattı.

Hatay Türkiye’de İlk 5’e Girdi

Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, depremin ardından yürütülen çalışmalarla 32 yeni ürünün tescil edildiğini ve Hatay’ın 57 coğrafi işaretli ürünle Türkiye genelinde 5. sıraya yükseldiğini aktardı. Örgüt, “Avrupa Birliği coğrafi işaret başvuruları da dahil olmak üzere, yerel ürünlerimizi dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz” diyerek uluslararası alandaki hedefleri de dile getirdi.

Hatay’da 7 Yeni Lezzet Ve Ürün Tescillendi Coğrafi İşaret Sayısı 57’Ye Yükseldi (2)

Kaynak: İHA