Hatay

Hataylı 16 yaşındaki Memiş’in azmi: 10 yaşında başladı, ustalığa adım adım ilerliyor

Hatay’da 10 yaşında fırında çıraklığa başlayan 16 yaşındaki Memiş Akçakaya, hamur açmayı ve lahmacun yapmayı öğrenerek usta olma yolunda ilerliyor.

Hatay’ın Defne ilçesi Subaşı Mahallesi’nde yaşayan 16 yaşındaki Memiş Akçakaya, henüz 10 yaşındayken ailesinin yaşadığı mahalledeki fırında çırak olarak çalışmaya başladı. O dönem sadece yerleri süpürerek işe başlayan Akçakaya, mesleğe duyduğu ilgi ve azmiyle yıllar içinde büyük yol kat etti. Ustalarını izleyerek hamurun hazırlanmasından açılmasına, lahmacunun yapımından fırın düzenine kadar pek çok ayrıntıyı öğrendi. Fırının kavurucu sıcaklığına alışmanın zaman aldığını söyleyen genç usta adayı, pes etmeyip her gün yeni bir şey öğrenmeye çalıştığını ifade ediyor.

Hamurun inceliklerini öğrendi, hedefi kendi fırınını açmak

Memiş Akçakaya bugün hamur atmayı, hamur açmayı, lahmacun hazırlamayı ve fırın düzenini sağlayacak seviyeye gelmiş durumda. Mesleğin önemli adımlarından biri olan ekmeğe tırnak atmayı da öğrenmeye başlayan genç, ustalığın tüm inceliklerini tamamlamak için çalışmayı sürdürüyor. Eğitimine devam ettiğini söyleyen Akçakaya, ileride yurt dışında kendi fırınını açarak hem mesleğini büyütmek hem de Hatay’ın lezzetlerini dünyaya taşımak istiyor.