Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde yaşayan Bilal Tozluklu, emeklilik hayatını fırsata çeviren isimlerden biri oldu. Hobi amaçlı başladığı tarımsal üretim, kısa sürede ticari bir başarı hikayesine dönüştü. Dedelerinden kalan yerli tohumları kullanarak yetiştirdiği lahanalar, kendine has aromasıyla tüketicilerin gözdesi haline geldi. Artan talep üzerine pazarını genişleten Tozluklu, ürünlerini Gaziantep'e kadar ulaştırıyor.
BİR ÇOCUK GİBİ BÜYÜTÜYOR
Nisan ayında toprakla buluşan tohumlar, yaklaşık 8 ay süren zorlu bir bakım sürecinin ardından hasat ediliyor. Tarladaki her aşamayla bizzat ilgilenen Tozluklu, Hasanbeyli lahanasının geçmişteki ününü yeniden canlandırmayı hedefliyor. Ürünün lezzet farkına dikkat çeken Tozluklu, üretim sürecini şu sözlerle anlattı:
'Bu ürüne gözü gibi bakmak gerekiyor. Adeta bir çocuk yetiştirir gibi ilgileniyoruz. Farklı bölgelerde de lahana yetişiyor ancak bizim lahanamızın aroması ve lezzeti çok farklı. Kullandığımız tohum, dedelerimizden kalan ata tohumu. Yıllardır aynı tohumla üretim yapıyoruz'
YILDA 700 ADET HASAT EDİYOR
Her yıl ortalama 700 adet lahana elde edilen tarlada verim yüz güldürüyor. Başlangıçta sadece vakit geçirmek için ekim yapan Tozluklu, elde ettiği gelirin motivasyonunu artırdığını ifade söyledi. Sağlığı elverdiği sürece üretime devam edeceğini belirten Tozluklu, ata tohumu mirasını gelecek nesillere aktarmakta kararlı olduğunun altını çizdi.