Osmaniye'de yaşayana Bilal Tozluklu, hobi olarak başladığı üretim faaliyetini kısa sürede işe dönüştürdü. Emeklilik sonrası boş vaktini tarımla değerlendirmek isteyen Tozluklu sadece hobi amaçlı girdiği tarlada, genetiği korunmuş tohumlarla elde ettiği verim işin boyutunu değiştirdi. Tozluklu'nun yetiştirdiği ürünler, lezzeti ve aromasıyla dikkat çekince talep patlaması yaşandı. Başlangıçta sadece yakın çevresine satış yapan üretici, ürünleri artık şehir sınırlarını aşarak Gaziantep pazarında da satılıyor. Tozluklu bahçesinde ürettiği lahanalara talebin çok fazla olduğunu dile getirdi.
DEDESİNDEN KALAN TOHUMLARI KULLANIYOR
Üretimin temelinde bölgeye özgü 'ata tohumları' yatıyor. Hasanbeyli lahanasının geçmişteki ününü yeniden canlandırmayı hedefleyen Tozluklu, üretimde dedelerinden devraldığı mirası sürdürüyor. Ekim süreci nisan ayında başlıyor ve hasada kadar yaklaşık 8 ay süren yoğun bir mesai harcanıyor. Her yıl ortalama 700 adet lahana elde eden Tozluklu, sağlığı elverdiği sürece bu kültürü devam ettirmeyi hedefliyor.

'ÇOCUK YETİŞTİRİR GİBİ İLGİLENİYORUZ'
Sürecin dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını vurgulayan Bilal Tozluklu, lahanaların bu kadar lezzetli olmasının nedeninin gösterdiği ilgi olduğunu belirtti. Özellikle ata tohumunun tat açısından büyük bir fark yarattığını belirten Tozluklu, 'Bu ürüne gözü gibi bakmak gerekiyor. Adeta bir çocuk yetiştirir gibi ilgileniyoruz. Farklı bölgelerde de lahana yetişiyor ancak bizim lahanamızın aroması ve lezzeti çok farklı. Kullandığımız tohum, dedelerimizden kalan ata tohumu. Yıllardır aynı tohumla üretim yapıyoruz.' dedi.



