Sağlık: insanın ruhen, fiziken ve sosyal olarak iyi olma halidir. Kişinin sağlıklı olması için tedavi etmekten daha önemlisi hastalıklara karşı korumaktır. Bunu ise bilimsel olarak ikinci beyin olarak adlandırdığımız bağırsaklarla yani beslenme ile sağlarız.
Bireyin; bağışıklık sistemi, kardiyovasküler (kalp ve damar) sistemi ve hormonal dengesi için iyi bir beslenme planına sahip olmalıdır.
Vücudumuzun, günlük gereksinimlerini makro ve mikro besin ögelerinden karşılarız. Makro besin ögeleri; karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olurken, mikro besin ögeleri; vitaminler ve mineralleri içerir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, vücut kitle indeksine (VKİ), cinsiyetine ve yaptığı işe, aktiviteye göre alması gereken enerji kişiye özel hesaplanır. Kişiye özel hesaplanan günlük alması gereken enerji miktarına göre -sağlıklı bir bireyde- karbonhidrat değeri %50-55, protein değeri %12-15, yağ değeri ise %25-30 olarak alınır.
Karbonhidratı diyetimize; besin değeri yüksek tam tahıllı ürünlerden, meyvelerden ve sebzelerden olacak şekilde ekleriz. Proteini, kaliteli protein içeriğine sahip olan; yumurtadan, etten ve süt ve süt ürünlerinden ekleriz. Yağı ise trans yağlardan uzak durarak (margarin vb.); zeytinyağı ve kuruyemişler gibi kalp dostu yağlardan ekleriz.
Maalesef ki yüzyıllardır süre gelen güzellik algısı için insanlar sağlıklarını tehlikeye atmaktan kaçınmadıkları gibi bir de kulaktan dolma yanlış bilgilerle kendilerini uçuruma sürüklüyorlar. Tek besinli diyetler (lahana diyeti vb.), uzun süreli karbonhidratsız beslenme diyetleri ve içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz çaylar, kahveler; kişiye sağlıksız bir hayat sunduğu halde halen karşılaşılan bir durum.
Sağlıklı bir bireyin diyetinde, olması gereken makro ve mikro ögeleri hiçe sayarak uzun vadeli bir yanlış diyet uygulandığında, kişinin sağlık problemleri yaşaması kaçınılmazdır. Kilo sorunundan kurtulduğunu sanan kişiye daha büyük sağlık sorunları eklenecektir. Kan parametrelerine bakılmadan, yaşına uygun vücut kitle indeksini bilmeden ve en kötüsü olası bir hastalık durumu saptanmadan herhangi bir yerden gördüğü diyeti hiç kimse uygulamamalıdır.
Tüketilmemesi gereken sağlıksız gıdalar, gazlı içecekler, paketli gıdalar, trans yağlar, işlenmiş etler (salam, sosis vb.), şeker oranı yüksek gıdalar gibi, ortak sağlıksızlar sayabiliriz. Ancak kişinin hastalık durumuna göre, kişiye yarayan ve yaramayan besinler ayırt edilmelidir.
Sağlık kolay kaybedilen ama kolay kazanılmayan bir durumdur. Bu yüzden her gün içmemiz gereken kadar su, almamız gereken kadar doğru oranlı enerji ve gereksinimimize göre vitamin ve minerallerden tüketelim.
Unutmayın, her diyet sahibine özel yazılmalıdır.